Home WieCranio TraumaContact


Nel, David Berceli en Pepine.

Wat is TRE (tension and trauma releasing exercises)

Het is ontwikkeld door dr. David Berceli. Hij ontwierp deze methode om op een hele eenvoudige manier hele grote groepen mensen te kunnen helpen die getroffen zijn door trauma’s, natuurrampen, oorlogen etc. Maar hij leert het ook aan soldaten, veteranen, zorgpersoneel, brandweer, politie etc.

Een trauma of langdurige spanning zorgt voor een bepaald spier-spanningspatroon in je lichaam. In veel therapieën staat praten voorop om problemen en spanningen op te lossen. Praten alleen is vaak onvoldoende effectief. Het is gebleken dat wanneer je de lichamelijke impact van het trauma ook lichamelijk ontlaadt, door te trillen (neurogene tremoren), je dan daadwerkelijk op geestelijk, lichamelijk, emotioneel en neurologisch niveau het trauma heelt.

TRE is een serie van eenvoudige oefeningen waarbij je op diep niveau langdurig vastgehouden spanning zelf kan leren loslaten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam weer uit de vastgehouden spanningsboog komt en ontspant. Tegelijkertijd komt je hoofd ook tot rust omdat het geen verontrustende signalen meer krijgt vanuit je gespannen lichaam. Je hoeft tijdens de oefeningen niet te visualiseren of met je aandacht ergens naar toe te gaan. Na de voorbereiding gaat het trillen helemaal vanzelf.

Het lichaam kan trauma en spanningen aan, we worden er zelfs sterker van. En omdat we het aankunnen en in de meeste gevallen ‘overleven’, is het lichaam ook ontworpen om deze spanningen weer los te laten via een uniek ‘loslaat-mechanisme’. We zijn alleen vergeten hoe we dit mechanisme in werking stellen en daarom is TRE zo waardevol. Het geeft ons deze lichaamseigen methode weer terug.

TRE werkt positief bij de gevolgen van chronische stress.

Voor wie?
TRE is voor iedereen die een eenvoudige zelfhulpmethode wil leren, om langdurig vastgehouden spanningen los te laten en te helen van de gevolgen van chronische stress. Onder deskundige begeleiding ga je veilig door het proces heen en leer je de oefeningen zelf te doen. Je kunt kiezen voor een eenmalige begeleiding of een traject van een aantal keer. Dit verschilt van persoon tot persoon.

De sessies zijn individueel, dus je krijgt veel persoonlijke aandacht en ruimte. De oefeningen kunnen desgewenst aan jouw belastbaarheid worden aangepast. Daarom is het veiliger om onder begeleiding eerst te oefenen, dan om de methode via zelfstudie te leren. Door de tips en aanwijzingen die je krijgt, wordt het een hele waardevolle ervaring.